Een realistisch plan voor een aardgasvrij bedrijventerrein maken? Zo verzamel je goede bedrijfsgegevens.

Veenendaal maakte als eerste gemeente van Nederland een integraal plan om een bestaand bedrijventerrein aardgasvrij te maken. De Faktorij en De Vendel is een gemengd terrein met kantoren, koelopslag, transport, logistiek, productie en woningen.

Dat plan vroeg om betrouwbare en actuele bedrijfsgegevens. Want zonder goede gegevens kun je geen realistisch plan maken. Naast energiegegevens wilde de gemeente ook weten welke mogelijkheden en beperkingen ondernemers zien richting hun aardgasvrije toekomst.

Hoe verzamel je deze gegevens? Een enquête rondsturen heeft geen zin, die vult niemand in. In plaats daarvan gaf de gemeente bedrijven een kosteloos en hoogwaardig energieadvies in ruil voor gegevens en inzichten. De gemeente vroeg Enodes om die energieadviezen te geven. Dat deden we voor inmiddels 45 bedrijven.

We doorlopen deze stappen:

  1. Ambitiegesprek. Jochem Boeke voert een gesprek met de directie. Hij inventariseert de aard en omvang van het energieverbruik en noteert wensen, beperkingen en uitgangspunten van het bedrijf.
  2. Monitoring. Wij geven het bedrijf toegang tot een online energiedashboard. Meten is weten.
  3. Gebouwscan. Een van onze specialisten brengt het gebouw in kaart. Dit omvat o.a. de installaties, isolatie, verlichting, duurzame opwek en klimaatadaptatie.
  4. Technisch energieadvies. Wij stellen een adviesrapport op en lichten dit toe.
  5. Nazorg. Wij telefoneren om vervolgvragen of blokkades te identificeren.

Veenendaal gebruikte de gegevens en inzichten van ondernemers om een doortimmerd plan te schrijven. Frederik Oudman, onze opdrachtgevers, schreef:

“Dank voor alle gedane werk (al gaan we nog even door…) en de mooie inzichten die we uit jullie adviezen hebben kunnen halen!”

vrijblijvend advies.

Wil je weten of jouw gebouw beter kan presteren op energieverbruik en binnenklimaat?