In het klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2050 in Nederland 7 miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn. Gemeenten spelen een cruciale rol in de realisatie hiervan. Zij hebben namelijk de taak om met het beschikbare budget de verduurzaming van zoveel mogelijk huizen te stimuleren. Onze collega Lotte van Alebeek deed voor haar master Climate Studies (WUR) onderzoek naar dit onderwerp. Zij onderzocht wat de juiste verhouding is tussen proces- en maatregelkosten voor verschillende verduurzamingsactiviteiten van de gemeente. Voorbeelden van proceskosten zijn personeels-, communicatie- en overige kosten, bedoeld om het proces in te richten. Maatregelkosten zijn de kosten voor het uitvoeren van een verduurzamingsmaatregel. De activiteiten die Lotte onderzocht zijn gekoppeld aan de klantreis die bewoners afleggen bij het verduurzamen van hun woning. Deze activiteiten zijn als volgt gecategoriseerd:

  1. Informeren en adviseren;
  2. Subsidies;
  3. Collectieve inkoopacties.

Lotte interviewde ambtenaren van zeventien verschillende gemeenten in Nederland en deed een documentanalyse. Uit de resultaten blijkt dat voor activiteiten gericht op informeren en adviseren de proceskosten tussen de € 10 en € 100 per klantdialoog moeten liggen om kostenefficiënt te zijn. Omdat er in deze categorie weinig zicht is op de uiteindelijke kosten van de verduurzamingsmaatregelen is het moeilijk de proceskosten als een percentage van de totale kosten aan te duiden. In de tweede categorie, subsidies, kan dat wel. Hier bleek dat 10% – 15% van de totale kosten naar het proces moet gaan om zo kostenefficiënt te zijn. Voor de laatste categorie, collectieve inkoop, bleek het moeilijker om de verhouding tussen proces- en maatregelkosten aan te geven, omdat er zo veel variabelen zijn. Zo verschillen collectieve inkoopprojecten onderling aanzienlijk in het type maatregel dat wordt toegepast en hoeveel huishoudens er meedoen. Dit maakt het lastig om een specifieke verhouding te geven voor deze categorie. Wel kan worden gezegd dat de proceskosten lager moeten liggen dan de maatregelkosten om kostenefficiëntie te waarborgen.

Lotte roept gemeenten op om de verhouding tussen proces- en maatregelkosten op een meer gestandaardiseerde manier bij te houden, omdat het analyseren van deze verhouding kan bijdragen aan het verbeteren van de kostenefficiëntie van verduurzamingsprojecten binnen gemeenten. Dank je wel Lotte!

vrijblijvend advies.

Wil je weten of jouw gebouw beter kan presteren op energieverbruik en binnenklimaat?


neem contact op