Kantoorvastgoed

Het aantal kantoorgebouwen in Nederland bedraagt bijna 70.000 panden met in totaal zo’n 87 miljoen m2 gebruiksoppervlak. Met 30 PJ of bijna 1 miljard m3 aardgas en 28 PJ of 7800 miljoen kWh elektriciteit is het aandeel van het kantorenvastgoed in het nationale energieverbruik hoog. Daarmee is ook de CO2-uitstoot substantieel.

Met regelgeving probeert de overheid de vastgoedsector te bewegen om bestaande gebouwen te verduurzamen. Als alle gebouwen verbeterd zouden worden tot het niveau van energielabel A, dan gaat dat om 75% van de voorraad. De verplichting om per 2023 gebouwen te laten voldoen aan minimaal energielabel C (Primair fossiel energieverbruik < 225 kWh per m2 per jaar) treft 52% van de gebouwen.

Haalbare businesscase

De vastgoedsector staat dus voor een enorme klus. Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laat zien dat het verbeteren van de energie efficiëntie van gebouwen bedrijfseconomisch haalbaar is. De potentiële energiebesparing voor gas bedraagt 60%, die voor elektra tot 30%. Met deze energiebesparing kunnen investeringen in het verbeteren van het gebouw terugverdiend worden. Het EIB berekende hiervoor een periode van 3 tot 7 jaar, afhankelijk van gekozen maatregelen, en dat lijkt dus een haalbare businesscase.

Duurzaam vastgoed

Gebouwen die niet tijdig verbeterd worden dreigen hun waarde te verliezen. Daar zijn inmiddels de banken alert op. Gelukkig wordt verduurzamen gestimuleerd, met subsidie, fiscaal voordeel en rentekorting op bancaire leningen. Verduurzamen van gebouwen, naar energielabel C of beter en uiteindelijk naar energieneutraal, kan lonen.

Of dat ook geldt voor uw vastgoed zoekt Enodes graag voor u uit. Dat doen wij met energieonderzoek en installatieadvies. Bel ons met uw huidige jaarverbruik energie en wij vergelijken uw gebouw met onze benchmark. Lees meer over de label-C-verplichting van kantoren.

VOORBEELDPROJECTEN:

Verschillende verduurzamingsopties kantoor en productieruimten

Voor Rotec Composite Group bracht Enodes in kaart hoe dit bedrijf haar kantoor en de productieruimten kan verduurzamen.

Van energielabel E naar B

Onze analyse gaf Hak & Rein Vos inzicht in waarom het huidige energielabel op basis van de nieuwe methode uitkwam op label B.

Binnenklimaat verbeteren én investeren in de toekomst

Welke scenario’s zijn er om het binnenklimaat te verbeteren én het gebouw geschikt te maken voor de toekomst (energielabel C en gasloos)?

EED-audit voor farmaceutisch bedrijf

Voor een in Nederland gevestigd farmaceutisch bedrijf heeft Enodes de energie audit opgesteld.

Een sterk verbeterd binnenklimaat

Optimalisatie van het binnenklimaat door onderzoek en installatieadvies.

Gemeentehuis Urk zuiniger dankzij monitoring

Zuinig gemeentehuis kan nog zuiniger.