Kantoorvastgoed.

Nederland heeft bijna 70.000 kantoorgebouwen. Deze hebben zo’n 87 miljoen m2 gebruiksoppervlak. Met 30 PJ of bijna 1 miljard m3 aardgas en 28 PJ of 7.800 miljoen kWh elektriciteit is het aandeel van kantoren in het nationale energieverbruik hoog. Daarmee is ook de CO2-uitstoot substantieel.

Met regelgeving probeert de overheid de vastgoedsector te bewegen om gebouwen te verduurzamen. Als alle gebouwen verbeterd worden tot het niveau van energielabel A, dan gaat dat om 75% van de voorraad. De verplichting om per 2023 gebouwen te laten voldoen aan minimaal energielabel C (primair fossiel energieverbruik < 225 kWh per m2 per jaar) treft 52% van de gebouwen.

 

Haalbare businesscase

De vastgoedsector staat dus voor een enorme klus. Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laat zien dat het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen bedrijfseconomisch haalbaar is. De potentiële energiebesparing voor gas bedraagt 60%, die voor elektra tot 30%. Met deze energiebesparing kunnen investeringen in het verbeteren van het gebouw terugverdiend worden. Het EIB berekende hiervoor een periode van 3 tot 7 jaar, afhankelijk van gekozen maatregelen. Dat lijkt een haalbare businesscase.

 

Duurzaam vastgoed

Gebouwen die niet tijdig verbeterd worden, dreigen hun waarde te verliezen. Daar zijn de banken alert op. Gelukkig wordt verduurzamen gestimuleerd, met subsidie, fiscaal voordeel en rentekorting op bancaire leningen.

Gebouwen verduurzamen loont. Of dat ook geldt voor jouw vastgoed zoekt Enodes graag voor je uit. Dat doen wij met energieonderzoek en installatieadvies. Bel ons met jouw huidige jaarverbruik energie en wij vergelijken jouw gebouw met onze benchmark. Lees meer over de label-C-verplichting van kantoren.

vrijblijvend advies.

Heel veel gebouwen in Nederland kunnen beter presteren op duurzaamheid. Wij denken graag met je mee.