Duurzame Denen.

Wat motiveert Deense bedrijven om te verduurzamen? Wat kunnen wij daar in Nederland van leren? Afstudeerstudent Robert van de Pol onderzocht het voor ons.

Dit was Roberts bachelor thesis International Marketing Management, aan de Hanze University of Applied Sciences in Groningen.

Denemarken is een gidsland. In zo’n beetje alle duurzaamheidsindicatoren staat Denemarken bovenaan in de wereld. Environmental Performance Index, broeikasgasemissie per inwoner, opwekking hernieuwbare energie, telkens scoort Denemarken beter dan Nederland.

Daarom onderzocht Robert Denemarken. Hij vond bedrijventerrein Kalundborg Symbiosis, 100 km ten westen van Kopenhagen. Daar werken al vijftig jaar industriële bedrijven symbiotisch samen. Zij wisselen water, energie en materialen uit en helpen elkaar met innoveren en verduurzamen. Op Kalundborg gaan duurzaamheid en winst hand in hand.

Robert interviewde managers op Kalundborg om te doorgronden waarom zij verduurzamen. Zij noemden zes redenen. In volgorde van belang zijn dat:

  1. Concurrentievoordeel uitbouwen
  2. Energie besparen
  3. Voldoen aan Europese regelgeving
  4. De wereld verbeteren
  5. Klanten binden
  6. Verduurzamen is een integraal onderdeel van ons bedrijf

Robert onderzocht de financiële prestaties van de bedrijven en concludeerde dat het verduurzamen bijdroeg aan de winstgevendheid.

Wat leren wij van de Denen? Drie hernieuwde inzichten: verduurzamen kan een concurrentievoordeel opleveren en het kan bijdragen aan klantenbinding. Belangrijker nog, het loont om bedrijven op een bedrijventerrein te hebben die materialen, energie en water kunnen uitwisselen. Dat vergt visie en actieve planning door de gemeente en een parkmanagementorganisatie met eigen middelen.

Enodes verduurzaamt kantoren en industriële bedrijven in Nederland. Wij richten ons op energiebesparing, duurzame opwekking en aardgasvrij verwarmen en produceren. Via Roberts onderzoek kunnen wij nu leren van de Denen. Wij zijn Robert dankbaar voor zijn robuuste onderzoek.

Images courtesy of Kalundborg Symbiosis