Aardgasvrij bedrijventerrein.

Enodes helpt 60 Veense bedrijven hun gebouw en bedrijfsproces aardgasvrij te maken, in opdracht van Gemeente Veenendaal en in samenwerking met de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV).

Bij deze 60 bedrijven verzamelen wij gegevens en adviseren over alternatieven voor aardgas. De gegevens en inzichten die we verzamelen, gebruikt de gemeente om een buurtuitvoeringsplan aardgasvrij te maken voor het terrein.

Het terrein kent grote en kleine kantoren, logistieke bedrijven, voedselproducenten en maakbedrijven. Daarom leveren wij maatwerk per bedrijf. Wij analyseren hoe het bedrijf aardgasvrij kan worden. Daarbij focussen wij eerst op maatregelen om de hoeveelheid benodigde warmte te verlagen. Daarbij valt te denken aan isolatie. Die maatregelen zijn zinnig, want hoe minder warmte nodig is hoe minder het kost om aardgasvrij te worden.

Verwarmen zonder aardgas betekent vaak dat een gebouw alleen nog elektriciteit verbruikt. Duurzame mobiliteit vergroot het elektraverbruik verder. Daarom focussen wij ook op maatregelen om zelf elektriciteit op te wekken. Tenslotte geven wij aandachtspunten om het gebouw energiezuiniger te maken. Ook klimaatadaptatie en circulariteit verkennen wij.

Bij de productiebedrijven maken wij een energetische analyse van het proces. Daarna stellen wij scenario’s op voor de aardgasvrije productie. Per scenario presenteren wij de werking van de technologie en wat het bedrijf kan doen om de technologie te adopteren. Wij bepalen de energetische gevolgen en kosten van de scenario’s. Dit stelt het bedrijf in staat om te kiezen voor een scenario. Ook geeft dit de gemeente inzicht in de kansen en belemmeringen voor aardgasvrije productie.