Een sterk verbeterd binnenklimaat.

Binnenklimaatonderzoek voor installatieadvies in opdracht van Strukton Worksphere voor het Gerechtsgebouw Lelystad.

 

De vraag

In de Rechtbank te Lelystad bestonden klachten over het binnenklimaat. Kantoren en zitingszalen waren vaak te warm, terwijl het in het restaurant koud bleef. Ook bestonden grote temperatuursverschillen gedurende de werkdag. Het gebouw heeft een standaard, maar vrij basale installatie voor klimaatbeheersing.

 

De aanpak

Allereerst heeft Enodes onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het binnenklimaat. Over meerdere dagen zijn temperaturen, luchtvochtigheid en CO2-gehalte in verschillende ruimten opgenomen. Daarnaast is het ventilatiesysteem gecontroleerd op capaciteit (luchtsnelheid en debiet). Ook is de warmtevraag opnieuw berekend en is gezocht naar mogelijkheden om het binnenklimaat te verbeteren.

De volgende maatregelen zijn genomen:

  • Toepassen van luchtbevochtigers in de luchtbehandelingskasten
  • Opnieuw inregelen van de klimaatinstallaties
  • Luchtzijdig inregelen per ruimte
  • Buitenzonwering laten aanbrengen
     

Het resultaat: een sterk verbeterd binnenklimaat

De uitgevoerde maatregelen waren relatief eenvoudig te realiseren en de investering in de installaties was beperkt. De grootste investering vormde de buitenzonwering. Dankzij de maatregelen is een groot deel van de klachten verdwenen.

 

‘Met bijzonder droge lucht en soms hoog oplopende temperaturen is het niet prettig werken. Ook bij dit project zie je dat kleine aanpassingen aan de installaties en vooral het opnieuw inregelen een enorm verschil kunnen maken.’

– Bastiaan Geist, adviseur Enodes