Succes door opnieuw inregelen klimaatinstallatie.

De Margrietschool in Ermelo is onderdeel van VPCO Scholen en wilde de energiehuishouding in kaart laten brengen.

Duurzame nieuwbouw

De Margrietschool is als nieuw, modern en duurzaam ontworpen schoolgebouw in gebruik genomen. Al snel blijkt dat het energieverbruik van de school ruim twee keer zo groot is als dat verwacht had mogen worden. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en voorzien van de modernste installaties voor verwarming, ventilatie en verlichting.

 

Herinregelen

Aan de hand van energieonderzoek werden de installaties en de energiehuishouding in kaart gebracht. Vooral het elektriciteitsverbruik viel op. De oorzaak bleek tweeledig. De klimaatregeling zorgde voor een keurig verwarmd gebouw. Maar gedurende de dag, als 30 leerlingen per klaslokaal de interne warmteproductie opstuwden, was extra ventilatie nodig. De WTW-ventilatie stond daardoor vrijwel continu op de hoogste stand. Bijstellen van de regelingen hielpen zowel het binnenklimaat, als het energieverbruik binnen aanvaardbare grenzen te brengen.

 

Regelmatig onderhoud

Moderne gebouwen voorzien van slimme, maar ook complexe installaties en regeltechniek verdienen regelmatig onderhoud en controle van het binnenklimaat. Ook energiemonitoring is een vereiste om het duurzame karakter van een gebouw ten volle te benutten.

 

‘Voor het bereiken van de juiste instellingen van klimaatregelingen is tijd nodig. Bij oplevering is dat niet genoeg, je moet er vaker voor terugkomen.’

– Bastiaan Geist, energieadviseur Enodes