Van energielabel E naar B.

Vanaf 2023 is elk kantoorgebouw in Nederland verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Het gebouw waar notarissen Hak & Rein Vos is gevestigd, heeft momenteel energielabel E. Zij vroegen Enodes om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tot label C te komen. 

 

De aanpak

Enodes inspecteerde alle gebouweigenschappen die relevant zijn voor het energielabel. Hierbij gaat het om de eigenschappen van de gebouwgebonden installaties, de gebruiksfuncties van alle ruimtes in het gebouw en de aard van de gebouwschil (wanden, daken, vloeren en ramen).

Om tot een energetisch model van het gebouw te komen, waarmee ook het energielabel wordt bepaald, verwerkten wij alle eigenschappen van het gebouw in gespecialiseerde software.

Een belangrijk detail is dat de methodiek om tot een energielabel te komen per 1 januari 2021 veranderd is. Het energielabel dient op basis van meer details bepaald te worden en het wordt met nieuwe software berekend. Met de nieuwe methode kan het zijn dat een gebouw waaraan niets veranderd is, toch een ander energielabel krijgt. Bij dit gebouw was dat ook aan de orde.

 

Het resultaat

Op basis van de inspectie bepaalden wij het huidige energielabel. Dit was label B. Dit betekende dat er geen extra maatregelen nodig waren om minimaal energielabel C te halen. Het gebouw voldeed reeds aan de gestelde eis. Wat daaraan bijdroeg waren de LED-lampen die waren geïnstalleerd nadat het vorige label was berekend. Wat ook een verschil maakte, was hoe in de nieuwe methodiek wordt gerekend met ventilatie. De gegevens over ventilatie hadden wij in detail in de software gezet. In dit geval droeg dat bij aan het betere label.

Onze analyse gaf Hak & Rein Vos inzicht in waarom het huidige label op basis van de nieuwe methode uitkwam op B. Ook stelden wij vast welke eenvoudige maatregelen Hak & Rein Vos kon nemen om naar energielabel A te komen.